We krijgen veel vragen over het opladen van de Solar Powerbank, zowel via de USB poort als via de zon. Al onze powerbanks bevatten een zonnepaneel (zonnecel) die 120 mA tot 200 mA (milli-ampère) kan produceren. Hoe groter het zonnepaneel, hoe groter de opbrengst. Maar hoe werkt het opladen via de zon? Hoe lang duurt het? En kun je de powerbank ook via de USB poort opladen? Lees de antwoorden op deze en nog meer vragen hieronder!

Zonnepaneel op de Solar Charger

De zonnepanelen van onze verschillende powerbanks (zonneladers) produceren tussen de 120 mA en 200 mA (milli-ampère) bij 5 Volt. Hoe groter het zonnepaneel, hoe sneller het gaat. De Hollywood heeft daarbij het grootste zonnepaneel met 200mAh.

Opladen van de Solar Powerbank via de zon of via USB

Opladen van de powerbank is het best te vergelijken met bijvoorbeeld het opladen van je telefoon of camera. Als je telefoon een accu van 2000 mAh bevat, duurt het [capaciteit] / [stroom] = 2000 mAh / 200 mA = 10 uur om deze met deze stroom op te laden. Onze solar powerbanks bevatten accu’s van 4.000 en 8.000 mAh, wat betekent dat deze gemiddeld (in volle zon) puur op zonne-energie 20 tot 40 uur nodig hebben om van 0% naar 100% opladen te gaan.

Uiteraard zitten hier wat nuances in:

  • Het oplaadproces is niet lineair, dus in de eerste 10 uur, laadt de powerbank 50% op, daarna gaat het steeds langzamer
  • De Powerbank is in de praktijk nooit 0% opgeladen, sterker nog, deze komt vaak niet onder de 20%
  • Als de Powerbank in de zon ligt en je telefoon is aangesloten, krijgt het opladen van de telefoon voorrang

Opladen via het stopcontact (USB oplader) kan 500 mA tot 2500 mA opbrengen. Een USB poort van de computer eveneens 500 mA tot 2500 mA. Dat betekent zo’n 10x sneller opladen! Wij raden daarom altijd aan om, wanneer het voorhanden is, altijd via een USB apparaat en/of stopcontact op te laden. Voor bijladen of in noodgevallen, kan natuurlijk altijd het zonnepaneel worden gebruikt.

Efficiëntie en warmte

Alle elektrische apparaten reageren in enige mate op warmte. Bij laptops en telefoons is het langer bekend; als deze warm worden, gaan ze slechter presteren. Dit geldt ook voor accu’s (alle accu’s). Hoe warmer de accu wordt, hoe sneller deze lading verliest en hoe langer het duurt om deze op te laden.

Indien mogelijk adviseren we daarom altijd om de powerbank op een koele plek in het licht te leggen en bij het opladen tussendoor te laten afkoelen in de schaduw. Dit kan bijvoorbeeld door de powerbank achter een raam te leggen of in de auto, waar het wat koeler is. Op deze manier krijgt het zonnepaneel genoeg licht om op te laden, terwijl de accu niet te warm wordt.

Let op! Als de accu’s boller worden, dien je deze direct af te koelen!

Bewolking of volle zon

Hoe meer zon, hoe sneller je powerbank oplaadt. In bewolkt weer, laadt de solar charger echter zeker ook op! Zelfs een lamp is voldoende om de zonnelader op te laten laden (uiteraard niet aan te raden). In noodgevallen is het voldoende om bij bewolkt weer de powerbank 10-15 minuten in het licht te leggen om een paar procent opladen te krijgen. Onze powerbanks geven dit aan door een knipperend blauw lampje of continu brandend groen lampje wanneer deze wordt opgeladen.

Heb je andere tips of vragen? Stel ze hieronder!

Comments

comments

Roman

Reis-, zon- en skifanaat. Gadgetfreak. Roman is Internetondernemer en eigenaar van SunChargers.eu, Modern Minds en nog een paar webshops. Met zakenpartner Dennis deelt hij een passie voor ondernemen, reizen en fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *