Powerbanks zijn ongekend populair. Deze USB chargers laden je mobiele telefoon, smartphone, iPad, iPhone of camera op en kunnen overal worden meegenomen. We zien ze inmiddels op festivals, bij woon-werk verkeer, outdoor activiteiten en natuurlijk op wintersport! Het enige nadeel tot nu toe was: je powerbank moet ook opgeladen worden en kan ook leeg raken! Met de komst van nieuwe ‘zonneladers’, verandert dit. Maar hoe werkt een solar powerbank? Hoe snel laadt het op? Werkt het ook zonder zon? Lees hieronder meer!

Solar Powerbank = Gewone Powerbank + Zonnecel

Solar Powerbank 8000 SmartSolar Powerbanks bestaan eigenlijk uit 5 onderdelen:

  1. Accu (de powerbank) met bepaald vermogen (mAh – milli-ampère-hour)
  2. USB poorten (vaak 1 Ampère en 2 Ampère)
  3. LED lampje voor het bijschijnen
  4. Zonnepaneel (zonnecel)
  5. (optioneel) Lus en karabijn voor vastmaken aan een rugzak

Net als iedere gewone powerbank, kun je dus met een Solar lader gewoon telefoons opladen zonder dat de zon schijnt. Het vermogen is exact vergelijkbaar met normale powerbanks (4.000 mAh tot 8.000 mAh)

Het grote verschil met een gewone powerbank is dat de powerbank zichzelf oplaadt via de zonnecel. Dat betekent dat als de zon schijnt (of er is überhaupt fel licht/reflectie van de zon), de zonnecel energie stuurt naar de interne accu. Dat betekent dat je, als de zon schijnt, nooit met een lege accu komt te zitten!

Hoe snel laadt mijn telefoon op met een (solar) powerbank?

Dat hangt van een aantal zaken af:

  • Wat voor telefoon heb je? Hoeveel mAh heeft de accu en heeft je telefoon een ‘snellaadfunctie’!
  • Heb je een Solar Powerbank met een 2A poort (Smart 8.000 mAh of Hollywood 8.000 mAh)? Dit is de ‘snelle’ poort
  • Heb je de juiste kabel? iPhones laden alleen snel op via selecte kabels
  • Is de powerbank opgeladen? Direct laden via de zonnecel duurt ongeveer 4x zo lang

Een gemiddelde moderne telefoon laadt in 2-4 uur op via de 1A poort en 1-2 uur via de 2A poort. Dit gaat bijvoorbeeld om de Samsung Galaxy S5 2800mAh. Een iPhone heeft een kleinere accu (1440 of 1800 mAh) en laadt dus sneller op.

Hoe vaak kan ik de telefoon opladen?

Met de gewone accu-functie van de powerbank kun je uitrekenen hoe vaak je je telefoon kunt opladen zonder dat de powerbank in de zon ligt of aangesloten is aan de USB 220v oplader. De berekening is simpel: pak het accuvermogen van de powerbank (4.000 t/m 8.000) en deel dat door het accuvermogen van je telefoon. Een iPhone 5 heeft bijvoorbeeld 1440mA accu. Met de Winterberg 8.000 mAh kan de iPhone 5 ongeveer 5.5 keer opgeladen worden. Lees daarvoor ook de tips voor gebruik van Solar Powerbanks in ons andere blogartikel.

Hoe vaak kun je je smartphone opladen op de Powerbank accu ZONDER zon*:

Powerbank
iPhone 6 powerbankiPhone 6 (1.810 mAh)
Huawei P8 powerbankHuawei P8 (2.200 mAh)
Samsung Galaxy s6 powerbankSamsung S6 (2.550 mAh)
2,21x
1,82x
1,57x
2,21x
1,82x
1,57x
4,42x
3,64x
3,14x
4,42x
3,64x
3,14x
4,42x
3,64x
3,14x

* in uitgeschakelde toestand van telefoon bij kamertemperatuur en gemiddeld gebruikte accu

Zon = licht

Het spreekt misschien voor zich, maar zonne-energie is eigenlijk lichtenergie. Het “zonnepaneel” is eigenlijk zeer lichtgevoelig en door een chemische reactie produceert het stroom. De Solar Powerbank laadt zichzelf echter niet alleen in de zon op, maar ook als je het tegen een felle lamp houdt of zelfs via lichtreflectie in de sneeuw of vanaf het water.

De powerbank hoeft dus niet per se direct naar de zon te worden gericht.. maar de beste resultaten krijg je daar natuurlijk wel mee. Een goede tip is om de powerbank naast je te leggen als je gaat lunchen in de zon of aan je rugzak te hangen (bijvoorbeeld bij een festival). De lichtintensiteit zorgt voor zeer snel bijladen!

Wat als beide leeg zijn?

Dit is een veelgehoorde vraag; stel dat je telefoon én je powerbank tegelijkertijd een lege accu hebben. We hebben de powerbanks hierop getest en de electronica werkt zodanig, dat prioriteit wordt gegeven aan stroom naar de USB poorten. Dat betekent dat als beide leeg zijn en je sluit je telefoon aan op de solar powerbank (terwijl deze licht ontvangt), je telefoon direct begint op te laden! Dit is heel handig voor bijvoorbeeld noodsituaties of als je vergeten bent op te laden en snel weercondities/route wilt checken of even een berichtje wil sturen.

Heb je nog andere vragen? Stel ze gerust hieronder en we beantwoorden ze zo snel mogelijk!

Comments

comments

Roman

Reis-, zon- en skifanaat. Gadgetfreak. Roman is Internetondernemer en eigenaar van SunChargers.eu, Modern Minds en nog een paar webshops. Met zakenpartner Dennis deelt hij een passie voor ondernemen, reizen en fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *